Piec chlebowy zyskał już wielu swoich fanów. Służy nie tylko do wypieku niebanalnych bochenków, ale też do wędzenia. Od kilku tygodni w ofercie Ośrodka Wypoczynkowego „Sobótka” króluje pstrąg.
- Wprowadziliśmy do sprzedaży wędzonego w naszym piecu pstrąga. Cieszy nas, że klienci docenili smak i jakość tego produktu – mówi Małgorzata Laskowska, prezes Kępickiego Ośrodka Sportu i Rekreacji.
Ryby dostarczane są z lokalnej hodowli. Kilkanaście godzin spędzają w kąpieli w specjalnym roztworze solankowym. Po rozpaleniu pieca do odpowiedniej temperatury, kilka godzin wędzą się uzyskując piękną, złotą barwę.
– Mamy już sprawdzony przepis, który nadaje naszej rybie wiele walorów smakowych i wizualnych. Choć proces przygotowania i wędzenia jest czasochłonny, to jednak warto czekać na taki fantastyczny efekt – dodaje Marek Waszak z „Sobótki”.
Ryby wędzone są w każdy czwartek. Od poniedziałku do środy (do godz. 10) można składać telefoniczne zamówienia pod numerem 696 007 155. W czwartek w godzinach popołudniowych, klienci mogą się cieszyć jeszcze ciepłym i aromatycznym pstrągiem. Cena za 1 kg to 50 zł.
- Wieści o naszej rybie szybko się rozeszły po okolicy. Mamy coraz więcej zamówień, dzwonią do nas osoby z okolic. Coraz częściej musimy organizować wędzenie na kilka razy – cieszy się prezes Laskowska.
Ośrodek Wypoczynkowy „Sobótka” od kilku lat przechodzi olbrzymią metamorfozę. To mnóstwo inwestycji, rozbudowa bazy turystycznej, kąpielisko z wieloma atrakcjami, ale też oferta kulinarna. W sezonie można tu codziennie zjeść obiad, a także korzystać z możliwości jakie daje własny piec chlebowy.
Klienci dotychczas doceniali smak chleba, pizzy, czy innych wypieków przygotowywanych według tradycyjnych przepisów. Teraz wędzony pstrąg podbija kubki smakowe mieszkańców naszych okolic. Zapraszamy do korzystania z szerokiej oferty obłęskiego ośrodka.