- Cieszy nas, że po raz kolejny na naszym festiwalu pojawiło się tak wielu wystawców i mieszkańców. Państwa obecność motywuje nas do dalszego działania i kontynuacji tego pięknego wydarzenia – mówi Kamila Kowalik z Koła Gospodyń Wiejskich w Przytocku.
W minioną sobotę w świetlicy wiejskiej w Przytocku zorganizowano II Festiwal Leśnych Smaków. W jego ramach goście mogli spróbować wyjątkowych dań wykonanych z darów lasu oraz wziąć udział w pokazie kulinarnym Daniela Władymirowa. Nie zabrakło stoisk edukacyjnych, występu sygnalistów myśliwskich, prezentacji sokolniczej, czy konkursów kulinarnych.
Wszystko dzięki inicjatywie członków Koła Gospodyń Wiejskich z Przytocka. – Staramy się aktywnie działać na rzecz naszego lokalnego środowiska. Cieszymy się, że nasze inicjatywy zyskują kolejnych sympatyków. Zawsze z miłą chęcią gościmy w naszych progach mieszkańców – podkreśla Krystyna Rapta.
Druga edycja festiwalu została wsparta m.in. przez Koła Łowieckie Koliber w Warszawie, Diana Warcino, Jaźwiec w Warszawie, Nadleśnictwa Warcino i Dretyń oraz Gminę Kępice, czy spółkę Kegar.
- To bardzo cenne, że nasi mieszkańcy podejmują inicjatywy na rzecz promocji lasów. To także świetna forma edukacji i szerzenia kultury leśnej – mówi Sławomir Piątkowski, zastępca dyrektora Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Szczecinku.
W konkursie kulinarnym zwyciężyły Malwina Pyra, Marzanna Hylarecka oraz Agnieszka Keil.