Niedziela ze smakiem

3 stycznia 2023 11:36

Tradycyjne potrawy, ale też niecodzienne propozycje. „Sobótka” rozpoczyna kulinarny Nowy Rok.

Pomysłów jest mnóstwo. Z pewnością zapowiada się smacznie, a momentami nawet niebanalnie. – W Nowy Rok wchodzimy z wieloma pomysłami. Mamy nadzieję, że nasze propozycje spotkają się z Państwa zainteresowaniem – mówi Małgorzata Laskowska, prezes Kępickiego Ośrodka Sportu i Rekreacji.

Ośrodek Wypoczynkowy „Sobótka” to przecież nie tylko szeroka, letnia oferta turystyczna. W okresie zimowym na mieszkańców i turystów czeka tu także wiele atrakcji. To swoisty raj dla morsów, wielbicieli sauny, spacerowiczów, biegaczy i wszystkich, którzy uwielbiają spędzać czas na łonie natury.

W każdą niedzielę można także skorzystać z oferty kulinarnej. Jak przypomina szefowa ośrodka, serwowany w tym dniu jest dwudaniowy obiad z kompotem. – Będziemy w każdą niedzielę przygotowywać inne danie, żeby nie było nudno i przewidywalnie. Zapraszamy na smaczne, zdrowe i domowe jedzenie, które idealnie smakuje po długim, zimowym spacerze – zapewnia prezes Laskowska.

Ponadto w stałej ofercie do wyboru będą własnoręcznie wykonywane pierogi z różnorodnym nadzieniem, placki ziemniaczane, czy naleśniki w wielu odsłonach.  Zawsze będzie także przygotowane ognisko, przy którym nie tylko się rozgrzejemy. W ośrodku można kupić tzw. pakiet ogniskowy i samodzielnie upiec kiełbaskę.

Ale atrakcji będzie więcej. Już wkrótce pracownicy ośrodka zaproszą na tematyczne spotkania kulinarne. To m.in. Festiwal Flaków, Chińskie Smaki, Dzień Pizzy. – O wszystkich wydarzeniach będziemy na bieżąco informować na naszych stronach internetowych. Chcemy zaproponować różnorodne dania i smaki, żeby wnieść nową jakość do znanych nam potraw – dodaje Małgorzata Laskowska.

W najbliższe dwie niedziele (8 i 15 stycznia) Klienci będą mogli kosztować tradycyjnych, domowych obiadów. Z kolei 22 stycznia czeka nas swoisty powrót do przeszłości. W ten weekend będziemy obchodzić Święto Babci i Dziadka.  W galerii ArtCafe będzie można skosztować prawdziwej, pachnącej drożdżówki z tradycyjnego przepisu. – To świetna okazja, aby zaprosić swoje Babcie i Dziadków na wspólną biesiadę. W kępickiej galerii na słodko, a w „Sobótce” przy potrawach obiadowych znanych wielu z nas z dzieciństwa – opowiada prezes Laskowska. W tym dniu w menu znajdą się dania, które często były podawane przez nasze babcie. To smaki pełne tradycji, do których często się wraca we wspomnieniach.

W lutym z kolei z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy połączonego z Walentynkami, będzie można nie tylko skosztować tej popularnej potrawy, ale też… – Zakochani będą mogli wykonać własną kompozycję, np. w kształcie serca, upiec ją w piecu chlebowym i wspólnie zjeść w romantycznym klimacie – zapowiada szefowa ośrodka.

O organizowanych wydarzeniach, będziemy informować na naszej stronie. Zapraszamy do ośrodka „Sobótka” w Obłężu.

 

Galeria