Chleb królował w „Sobótce”

17 października 2022 10:22

Wspólne warsztaty, niepowtarzalny zapach i fantastyczne smaki. W „Sobótce” odbył się Dzień Chleba.

Cieszymy się, że nasz piec chlebowy przyciąga mieszkańców okolic. Obłęskie wypieki smakują obłędnie – uśmiecha się Marta Borodziuk, dyrektor kępickiej biblioteki. W niedzielę obchodziliśmy Światowy Dzień Chleba. – To była świetna okazja, aby zorganizować warsztaty jego pieczenia – dodaje dyrektor Borodziuk. Wszyscy chętni mogli przygotować swoje bochenki pod okiem doświadczonych „piekarzy”. Najpierw należało dobrać w odpowiednich proporcjach składniki, odpowiednio wyrobić ciasto, uformować i udekorować je. Potem już chwila cierpliwości i oczekiwanie na swój upragniony  chleb. – Taki wypiek jest doskonały. Wystarczy odrobina masła czy smalcu, aby rozkoszować się znakomitym smakiem – mówi Dorota Wiśniewska z Bronowa. Uczestnicy pikniku delektowali się nie tylko samym chlebem,  ale także grillowanymi przysmakami. Nie zabrakło też popularnej kiełbaski z ogniska, czy rozgrzewających napojów. Ale atrakcji było znacznie więcej. – Wspólnie przygotowaliśmy kapustę do kiszenia, którą nasi najmłodsi udeptywali – wspomina Małgorzata Laskowska, prezes KOSiR-u. – Chcemy promować nasze tradycje i zachęcać do ich kultywowania – dodaje. W ramach pikniku zorganizowano także rajd rowerowy w okolicach jeziora Obłęskiego. Spotkanie zwieńczono wspólnym ogniskiem i wzajemną integracją.

Fot. Daria Butkiewicz